Practici alimentare in familie

Practici alimentare in familie

practici alimentare in familie

 
Comportamentul alimentar sanatos presupune si invatarea si practicarea in familie a unor obiceiuri pozitive cu rol modelator. Pentru a studia in ce masura familia modeleaza aceste comportamente, in cadrul unui studiului HBSC din 2010 au fost evaluate urmatoarele dimensiuni: frecventa micului dejun si a cinei impreuna cu membrii familiei; locul in care se ia masa calda dupa scoala; numarul de mese pe zi; frecventa servirii gustarii si a pranzului in timpul vizionarii programelor TV sau a lucrului / jocului la computer; frecventarea restaurantelor de tip fast-food si regulile de luat masa in familie.

 
Conform rezultatelor realizate in studiul “Comportamentul Alimentar şi Activitatea Fizica la Elevii din Romania Cercetarea, Promovarea şi Monitorizarea Comportamentelor de Sanatate 2010“ doar intre 14% si 49% dintre copiii din Romania raporteaza ca servesc micul dejun impreuna cu familia zilnic sau aproape zilnic. Lipsa acestei practici familiale poate fi una din explicatiile pentru procentul relativ redus al copiilor care servesc zilnic aceasta masa. Este important ca parintii sa fie ajutati sa constientizeze rolul micului dejun pentru sanatatea copiilor lor si sa fie motivati sa adopte constant, impreuna cu copilul, acest comportament.
 
Dat fiind faptul ca procentul copiilor care servesc cina cu familia este semnificativ mai mare (intre 45% si 73%, zilnic sau aproape zilnic), precum si al celor care iau pranzul acasa (intre 41% si 56%, zilnic sau aproape zilnic), parintii pot fi informati despre tipurile de alimente sanatoase care pot fi servite la cina si la pranz si despre tipurile de alimente care trebuie evitate sau reduse. O informare corecta a parintilor faciliteaza consumul de alimente sanatoase si formarea unor deprinderi alimentare pozitive la tinerii din Romania.
 
In ceea ce priveste asocierea zilnica a gustarilor cu urmarirea programelor TV sau cu activitatile la computer, aceasta este raportata de catre aproximativ o treime dintre copiii si adolescentii din Romania. Un numar si mai mare (intre 40% si 50%) ia masa in timpul vizionarii TV. Intre 46% si 54% din copii raporteaza ca in familia lor nu exista obligativitatea de a servi pranzul / cina stand la masa din bucatarie sau sufragerie, iar doar intre 7% si 28% declara ca in familia lor exista regula de a manca tot.
 
Intre 14% si 25% dintre tineri iau masa cel putin o data pe saptamana (pana la 5-7 ori pe saptamana) la un restaurant fast-food. Efectele nefaste ale alimentelor de tip fast-food asupra sanatatii sunt bine documentate. Unii dintre copii si adolescenti (intre 26% si 32%), motivati probabil de dorinta de a scadea in greutate, reduc numarul de mese la 1-2 pe zi.
Aceasta este o practica nesanatoasa care, in timp, poate conduce la obiceiul permanent raportat de multi adulti, de a servi o masa pe zi, frecvent cina. Acest comportament alimentar este asociat cu riscul crescut de supragreutate
 
Asadar, coroborand aceste rezultate, constatam ca un numar considerabil de copii nu serveste micul dejun impreuna cu familia, ia gustarile sau pranzul in fata televizorului sau a calculatorului, raporteaza reguli laxe sau inexistente cu privire la luarea mesei in familie, frecventeaza saptamanal restaurantele de tip fast-food sau mananca de doar 1-2 ori pe zi.
In scopul reducerii frecventei acestor obiceiuri nesanatoase, precum si pentru a o creste pe cea a obiceiurilor familiale sanatoase in ceea ce priveste luarea meselor, recomandam urmatoarele:
 
A. La nivelul parintilor
1. constientizarea importantei rolului micului dejun pentru sanatatea copiii lor, precum si a obiceiului de a-l servi impreuna cu acestia;
2. informarea corecta cu privire la alimentele sanatoase indicate pentru pranz si cina, precum si cu privire la alimentele neindicate;
3. informarea corecta cu privire la practicile alimentare pozitive si a importantei regulilor referitoare la acestea, pentru crearea de obiceiuri alimentare sanatoase in randul copiilor;
4. constientizarea efectelor negative ale consumului de alimente de tip fast-food.
 
B. La nivelul copiilor
1. constientizarea efectelor negative ale consumului de alimente de tip fast-food;
2. informarea corecta in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa si cresterea scaderea in greutate.
 
 
Toate drepturile rezervate Playful Learning. Orice reproducere totala sau partiala a textului se pedepseste conform legilor in vigoare.